Permanente Make-up

Bij permanente make-up, ook wel PMU genoemd, wordt er in de lederhuid pigment ingebracht. Dit wordt gedaan met een pen waaraan een naald/hygiënemodule is geplaatst. Permanente make-up heeft qua techniek veel weg van een tatoeage. Permanente make-up wordt ook wel verwoord als micro-pigmentatie, cosmetische tatoeage, dermatografie en cosmetische pigmentatie.

Belangrijke aanvullende informatie

Permanente Make-Up behandelingen zijn tegenwoordig goed te ondergaan. Wilt u toch nog iets extra's doen tegen de pijn, dan kunt u op recept bij uw huisarts een tube EMLA crème (5 gr) bestellen.

Voor wenkbrauwen, lipliner en andere delen van de huid mag u dit 1 uur voor de behandeling thuis aanbrengen en voor de eyeliners wordt de crème in de salon voor u aangebracht.

Gebruik 24 uur vóór de behandeling geen alcohol en geen aspirine. Deze verdunnen het bloed waardoor pigmentopname tijdens behandelen moeilijker wordt. Gebruik alleen Paracetamol (Dafalgan, Perdolan, Panadol). Deze kunt u een uur voor de behandeling innemen.

Bij een eyelinerbehandeling: gebruik liever geen mascara wanneer u voor uw behandeling komt. Lenzen gaan tijdens behandelen uit. Neem een bril mee voor na de behandeling, uw ogen kunnen gevoelig zijn voor daglicht.

Klanten die net behandeld zijn met tretinoin (Retin-A) producten, meestal tegen acne, moeten met de Permanente Make-Up behandeling wachten tot de huid weer rustig is. Ook kort na de Permanente Make-Up mogen dit soort producten niet op de huid gebruikt worden. Wanneer u bloedverdunners gebruikt, zal de pigmentopname moeilijker zijn. Probeer, indien mogelijk en in overleg met uw arts, 2 of 3 dagen voor iedere behandeling te stoppen met uw medicijn. Wanneer dit niet mogelijk is, raden wij aan om één uur voor de behandeling minimaal 1 glas appelsap te drinken zodat er weinig bloedverlies optreed. De verdoving crème EMLA, die u bij uw huisarts bestelt, bevat lidocaïne. Belangrijk is dat u voor deze stof niet allergisch bent.

Redenen waarom u PMU kunt toepassen:
Allergisch voor gewone make-up
Door overmatige epilatie nauwelijks wenkbrauwen meer heeft
Moeite of geen tijd heeft om u op te maken
Geen haargroei meer heeft (bv. als gevolg van een ziekte)
Geen strakke lip-lijn hebt of u wilt vollere lippen hebben
Contactlenzen of een bril draagt
U veel aan sport doet of u wilt uw uiterlijk verfijnen

We kunnen ons goed voorstellen dat u graag een persoonlijk advies wenst.
Neem in dat geval of voor het maken van een afspraak contact met ons op.

Hoe lang blijft het zitten?

De pigmentatie zal na 2 tot 5 jaar vervagen. Voordat het helemaal weg is, kunnen er echter nog jaren overheen gaan. Een tatoeage wordt in het onderhuids bindweefsel geplaatst en is echt permanent. Permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst. Deze pigmentatie is hierdoor eigenlijk niet echt permanent.

Belangrijk vooraf

U kunt niet behandeld worden als u last heeft van;

Oogaandoeningen zoals glaucoom, staar en diabetes retinopata (geldt voor eyeliner).

Keloidvorming (gestoorde wondgenezing).

Hemofilie (bloedstollingsziekte).

Herpes simplex virus - koortslip op de behandeldag (geldt alleen voor lipliner ).

Koorts op de behandeldag.

Hoeveel behandelingen?

Meestal zijn er zo'n 2 tot 3 behandelingen nodig. Er wordt in eerste instantie vastgesteld wat de persoonlijke wensen, de vorm en de kleur van het pigment zijn. De aan te brengen vorm/correctie wordt vaak eerst op de huid getekend. Bevalt het 'ontwerp' dan blijft de tekening staan en wordt het pigment in de huid gebracht. Vaak is de pigmentatie in het begin iets donkerder dan gewenst. Vier dagen na de pigmentatie zal het lichter worden. Doordat de opperhuid, ook vol met pigment, zal afstoten. Dit kan gepaard gaan met kleine korstjes/schilfers. Na deze afstoting ziet de pigmentatie er weer iets te licht uit. Na minimaal 4 weken vindt de tweede behandeling plaats, er kunnen dan nog correcties worden aangebracht in vorm en kleur. Hetzelfde gebeurt, wanneer dit nodig is, bij een derde behandeling na opnieuw ongeveer 4 weken. Vaak wordt aangeraden minimaal eenmaal per 2 jaar alles bij te werken.


Nazorg

Raak de cosmetische tatoeage of permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen.
De eerste 24 uur de wond niet wassen. Daarna was je de wond elke dag met een milde ongeparfurmeerde zeep totdat de wond geheel   genezen is (duur 3 dagen).
Dep de wond zo mogelijk na het wassen met een schone tissue voorzichtig droog.
Smeer de wond in met de zalf die u van de behandelaar heeft meegekregen.
Gebruik geen andere zalf. En laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken ( haal een tube vaseline/bepanthen voor persoonlijk thuisgebruik).
Ga in de genezingstijd niet pulken, wrijven of wroeten aan de plek.
Houdt de permanente plek vet en laat hem niet droog worden.
Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond.
Draag geen pleisters of verband over de cosmetische/esthetische tatoeage of permanente make-up (tenzij anders vermeld)
Draag bij een cosmetische tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.
Breng in geen geval cosmetica aan op de wond gedurende de genezing.
Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloor- zwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater).
Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank. Ook niet met een zonnebrandmiddel.
Gebruik ook na de genezingstijd op de cosmetische tatoeage of permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen, want dan kan er eerder verkleuring of verdwijning ontstaan.

Veilig PMU

Het aanbrengen van permanente make-up (PMU) en cosmetische tatoeages is ook een vorm van tatoeëren.

Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit. 

Laat je PMU alleen zetten in een studio met een vergunning. Een behandelaar zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij behandelaars die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.

Meer informatie vindt je in de hygiënerichtlijnen voor permanente make-up van het LCHV.

 
E-mailen
Bellen