Bij permanente make-up, ook wel PMU genoemd, wordt er in de lederhuid pigment ingebracht. Dit wordt gedaan met een pen waaraan een naald/hygiënemodule is geplaatst. Permanente make-up heeft qua techniek veel weg van een tatoeage. Permanente make-up wordt ook wel verwoord als micro-pigmentatie, cosmetische tatoeage, dermatografie en cosmetische pigmentatie.
Redenen waarom u PMU kunt toepassen:
Allergisch voor gewone make-up
Door overmatige epilatie nauwelijks wenkbrauwen meer heeft
Moeite of geen tijd heeft om u op te maken
Geen haargroei meer heeft (bv. als gevolg van een ziekte)
Geen strakke lip-lijn hebt of u wilt vollere lippen hebben
Contactlenzen of een bril draagt
U veel aan sport doet of u wilt uw uiterlijk verfijnen
Hoe lang blijft het zitten?
Voor het beste resultaat zijn er minimaal 2 en in sommige uitzondelijke gevallen 3 behandelingen nodig. Wij beginnen liever met een te lichte kleur dat we deze nog kunnen bijwerken i.p.v. dat u de kleur te donker vindt en u ontevreden bent.
De pigmentatie zal na 2 tot 5 jaar vervagen voor de wenkbrauwen.
Eyeliners, lipliners, pigmentatieopkleuringen, littekencorrecties en dergelijke kunnen veel langer blijven zitten. Voordat het helemaal weg is, zullen er echter nog jaren overheen gaan. Het kan wel met de tijd vervagen qua sterkte van kleurintensiviteit, maar kan dan weer opgekleurd worden. Een cosmetische tatoeage wordt in het onderhuids bindweefsel geplaatst en is echt permanent.
Alle prijzen voor het plaatsen van permanente make-up zijn dan ook gebaseerd op het feit dat alles inclusief nabehandelingen is en dat de permanente make-up (op wensvraag) echt permanent is. (m.u.v. de wenkbrauwen)
Belangrijke aanvullende informatie
Permanente make-up behandelingen zijn tegenwoordig goed te ondergaan. Wilt u toch nog iets extra's doen tegen de pijn, dan kunt u op recept bij uw huisarts een tube EMLA crème (5 gr) bestellen. De verdoving crème EMLA, die u bij uw huisarts bestelt, bevat lidocaïne. Belangrijk is dat u voor deze stof niet allergisch bent.
Voor wenkbrauwen, lipliner en andere delen van de huid mag u dit 1 uur voor de behandeling thuis aanbrengen en voor de eyeliners wordt de crème in de salon voor u aangebracht.
Gebruik 24 uur vóór de behandeling geen alcohol en geen aspirine. Deze verdunnen het bloed waardoor pigmentopname tijdens behandelen moeilijker wordt. Gebruik alleen Paracetamol (Dafalgan, Perdolan, Panadol). Deze kunt u een uur voor de behandeling innemen.
Bij een eyelinerbehandeling: gebruik liever geen mascara wanneer u voor uw behandeling komt. Lenzen gaan tijdens behandelen uit. Neem een bril mee voor na de behandeling, uw ogen kunnen gevoelig zijn voor daglicht.
Klanten die net behandeld zijn met tretinoin (Retin-A) producten, meestal tegen acne, moeten met de permanente make-up behandeling wachten tot de huid weer rustig is. Ook kort na de Permanente make-up mogen dit soort producten niet op de huid gebruikt worden.
Wanneer u bloedverdunners gebruikt, zal de pigmentopname ietsjes moeilijker zijn. Wij raden u aan om één uur voor de behandeling minimaal 1 glas appelsap te drinken, zodat er weinig bloedverlies optreed.
Nazorg
Raak de cosmetische tatoeage of permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen.
De eerste 24 uur de wond niet wassen. Daarna was je de wond elke dag met een milde ongeparfurmeerde zeep totdat de wond geheel genezen is (duur 3 dagen).
Dep de wond zo mogelijk na het wassen met een schone tissue voorzichtig droog.
Smeer de wond in met de zalf die u van de behandelaar heeft meegekregen.
Gebruik geen andere zalf. En laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken ( haal een tube vaseline/bepanthen voor persoonlijk thuisgebruik).
Ga in de genezingstijd niet pulken, wrijven of wroeten aan de plek.
Houdt de permanente plek vet en laat hem niet droog worden.
Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond.
Draag geen pleisters of verband over de cosmetische/esthetische tatoeage of permanente make-up (tenzij anders vermeld)
Draag bij een cosmetische tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.
Breng in geen geval cosmetica aan op de wond gedurende de genezing.
Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloor- zwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater).
Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank. Ook niet met een zonnebrandmiddel.
Gebruik ook na de genezingstijd op de cosmetische tatoeage of permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen, want dan kan er eerder verkleuring of verdwijning ontstaan.
U kunt niet behandeld worden als u last heeft van;
Oogaandoeningen zoals glaucoom, staar en diabetes retinopata (eyeliner)
Keloidvorming (gestoorde wondgenezing)
Hemofilie (bloedstollingsziekte)
Herpes simplex virus - koortslip op de behandeldag ( lipliner )
Koorts op de behandeldag
Veilig PMU
Het aanbrengen van permanente make-up (PMU) en cosmetische tatoeages is een vorm van tatoeëren.Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit.
Laat je PMU alleen zetten in een studio met een vergunning. Een behandelaar zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij behandelaars die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.
Meer informatie vindt je in de hygiënerichtlijnen voor permanente make-up van het LCHV.